Składniki:
ciasto: jajka 7 sztuk "M". cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 4 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki
Gellwe gotowy krem kakaowy: mleko zimne 250 ml, kakao 2 łyżki, masło miękkie 150 gram, kompot z wiśni 1 słoik, orzeszki ziemne zmielone 5 łyżek
Jajka ubić z cukrem mikserem do białości i zgęstnienia masy na najwyższych obrotach.
Do jajek wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem delikatnie połączyć składniki na najniższych obrotach.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut do suchego patyczka, ciasto po upieczeniu wyjąć z formy na kratkę i wystudzić dobrze.
Wystudzone ciasto przekroić na połowę, wiśnie wylać na durszlak na misce, do soku dodać sok z cytryny i nasączać łyżka blaty ciasta.
Proszek kremu wsypać do naczynia, ja daję mniej mleka niż w opisie, więcej masła i dodatkowo kakao, mikserem ubić sam proszek z mlekie, kakao, gdy zgęstnieje dodać miękkie masło i utrzeć do gładkiego kremu.
Większą połowę kremu rozsmarować na pierwszym blacie ciasta, dodać wiśnie i wymieszać w krem.
Na krem położyć drugi blat, delikatnie docisnąć i resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na boku tortu.
Na wierzch tortu rozłożyć wiśnie i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo smaczny, aromatyczny, nie za słodki, wilgotny torcik z kremem kakaowym i wiśniami z kompotu........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz