Składniki:
serca kurczaka 1 kg + woda 1 litr,
włoszczyzna młoda 1 pęczek,
woda do zupy 2 litry,
kucharek 2 łyżki,
pomidory świeże 1 kg,
ząbki czosnku 4 sztuki,
ryż 1 szklanka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
śmietana 12% 200 gram,
woda 1 szklanka,
koperek 1 pęczek
Serca kurczaka oczyścić z żyłek, opłukać, w szybkowarze bez zmykania zagotować i wylać wodę, opłukać, teraz wlać 1 litr wody zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 35 minut, ugotowane przelać do większego garnka.
Młodą włoszczyznę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza i wsypać do garnka z sercami, świeże, mocno dojrzałe pomidory ze skórką zmiksować w pojemniku rozdrabniacza razem z czosnkiem obranym.
Wywar zagotować, wlać pomidory, wsypać ryż, kucharka i gotować do miękkości ryżu z 15 minut.
Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek, pieprz mielony, zagotować - bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na wywarze z serc kurczaka i z ryżem...........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
taka zupa jest najlepsza
dla amatorów serduszek kurczaka...
Prześlij komentarz