Składniki:
białka 1 szklanka 220 ml,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
olej 3/4 szklanki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie +100 gram wody,
kakao 3 łyżki + 100 gram wody,
wiórki kokosowe 1 szklanka + 100 gram wody + 3 krople aromat rumowy
cukier puder 3/4 szklanki,
sok z pomarańczy 2-3 łyżki
Zimne białka wlać do misy robota i ubijać na sztywno, gdy zacznie sztywnieć w trakcie ubijania dosypywać porcjami cukier, piana ma być jak do krojenia.
Do ubitych białek wsypać mąkę, proszek, wlać olej i na średnich obrotach połączyć składniki.
Forma silikonowa 22 cm z kominkiem wysmarowana olejem i posypana kaszką manną, do formy dodać porcję ciasta jasnego, następnie drugą porcję ciasta w misce wymieszać z kisielem i wodą, dodać na jasne ciasto, następnie trzecią część ciasta w misce wymieszać z kakao i wodą i na ciasto kisielowe, do reszty ciasta wsypać wiórki kokosowe, wlać wodę i aromat rumowy, wymieszać i na ciasto kakaowe.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Puder cukier wymieszać z sokiem z pomarańczy na nie za gęsty lukier i polać lukrem wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia lukru w chłodne miejsce - pyszna, łatwa, szybka, tania lekka, wilgotna babka z białek w trzy kolory, idealne ciasto na wykorzystanie zapasów białka.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz