Składniki:
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
podudzia kurczaka filety 8 sztuk,
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
kostka rosołowa 1 sztuka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka większa,
marchew 3 sztuki,
kapusta biała 1 ćwiartka,
papryka czerwona 2 sztuki,
cukinia 1 sztuka,
ryż paraboliczny z ryżem dzikim 2 szklanki
Podudzia kurczaka filety natrzeć przyprawą do kurczaka, na gorącym oleju usmażyć na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz.
Na tłuszczu po mięsku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojoną kapustę, marchew, paprykę, cukinię, kostkę rosołową, pieprz ziołowy, paprykę ostrą. podsmażać wszystko na większym ogniu z 5 minut mieszając.
Następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 15 minut, wody nie dolewamy, warzywa swoje soki puszczą.
Ryż paraboliczny z dzikim ryżem ugotować w osolonej wodzie wg wskazówki na opakowaniu, odcedzić na sitku, wystudzić.
Usmażone mięso drobno pokroić, wsypać do warzyw i wystudzić. Przed podaniem porcję ryżu wymieszać z warzywami z kurczakiem - sałatka warzywno - drobiowo - ryżowa jest bardzo lekka, smaczna, aromatyczna, idealnie sie nadaje do zabrania do pracy.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz