ciasto na babeczki duże XXL 1 opakowanie Gellwe,
jajka 2 sztuki,
mleko 10 łyżek,
olej 10 łyżek
twaróg półtłusty 70 dag, kasza manna 5 łyżek, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "XL", marcepan 10 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka, gorąca woda 1,5 łyżki, marcepan 1 łyżka, posypka kolorowa - ile potrzeba
Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce grubsze oczka.
Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Jajka, cukier, sok z cytryny utrzeć do białości-spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę manną, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować lukrem wierzch sernika,posypać kolorową posypką i schować w chłodne miejsce - pyszny sernik z kaszą manną jest bardzo delikatny, wilgotny, ciasto na babeczki XXL idealnie pasuje jako baza spód do sernika.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz