Składniki:
fasola jaś 50 dag,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 3 sztuki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
kiełbasa śląska 4 sztuki,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
przyprawa do gulaszu Appetita 1 opakowanie,
papryka chilli mielone Appetita 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
ocet 10% 1 łyżeczka,
sok pomidorowy 1/2 litra,
majeranek 2 łyżki
Fasolę moczyć w wodzie całą noc, potem wodę wylać i wsypać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, sodę oczyszczoną (dzięki dodaniu sody można jeść fasolę bez obawy o dnę moczanową), po zasyczeniu pary gotować 40 minut - polecam gotować fasolę osobno w szybkowarze, fasola jest szybciej ugotowana i bardziej aromatyczna.
Na oleju w garnku usmażyć pokrojoną i obraną z flaka kiełbasę, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do gulaszu, paprykę chilli i podsmażać z 5 minut mieszając.
Wlać ugotowaną fasolę, dodać sok pomidorowy, cukier, ocet, majeranek, krótko zagotować, fasola najlepiej smakuje na drugi dzień - fasola jest bardzo smaczną potrawą w naszym domu, lubimy ją jeść w różnych wersjach smakowych z dodatkami jakie lubimy...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz