jajka 3 sztuki, woda gorąca 4 łyżki, cukier 10 dag, mąka tortowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, herbata gorzka 1/2 szklanki do nasączenia biszkoptu, dżem z aronii niskosłodzony 300 gram lub inny smak niskosłodzonego dżemu, posypka kolorowa - ile potrzeba
KREM KAKAOWY: jajka 2 sztuki "XL",cukier 3/4 szklanki,masło lub margaryna 200 gram, sól 1 szczypta, kakao 3 łyżki, aromat rumowy 2 krople
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia, pod koniec dodać wodę w trakcie ucierania - obie mąki wymieszać z proszkiem i w trakcie mieszania na mniejszych obrotach wsypywać
tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 190C około 40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier
biszkopt przekroić na 3 blaty, ja przekroiłam na dwie części większą i mniejszą i dopiero każdą część na blaty, jedną większą mąż zabrał do pracy
krem kakaowy: jajka ubijać mikserem z cukrem i solą w kąpieli do białości i powiększenia objętości masy i wystudzić, masło miękkie utrzeć na na gładki puch z kakao i aromatem rumowym, porcjami dodawać masę jajeczną i połączyć składniki mikserem
każdy blat nasączyć gorzką herbatą, posmarować grubo kremem, nakryć blatem i posmarować grubo dżemem, nakryć blatem i reszta kremu posmarować boki i wierzch, posypać kolorową posypką, schować do lodówki najlepiej na całą noc - torcik z kremem kakaowym i dodatkiem dżemu z aronii jest bardzo smaczny, nie za słodki, dzięki aronii jest kwaskowaty i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz