Składniki:
ciasto jogurtowe duża blacha 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki,
jogurt naturalny 150 gram,
margaryna 175 gram,
żurawina suszona 100 gram,
skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka,
cukier puder - ile potrzeba
margaryna stopiona i wystudzona i wlać do pojemnika, wsypać ciasto z torebki, wbić jajka, dodać jogurt
ciasto mikserem utrzeć z 4 minuty, dodać żurawinę miękką (jeśli jest twarda to zalać wrzątkiem na 10 minut, odsączyć na sitku) i mikserem wymieszać
skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody,dodać skórkę pomarańczową do ciasta i mikserem połączyć składniki
blacha 30x25 cm z papierem do pieczenia, do blachy przełożyć ciasto, wierzch wyrównać
ciasto wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170ºC, grzanie góra/dół, około 40−45 minut do suchego patyczka, po ostudzeniu posypać pudrem cukrem - ciasto z torebki jogurtowe czasami wykorzystuję na szybko do upieczenia, lubię je modyfikować dodatkami i jest smaczne.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Super ciasto takie proste i szybkie
zawsze mam opakowanie na "szybkie ciasto", pozdrawiam
Prześlij komentarz