13.01.2019

ciasto jogurtowe z torebki duża blacha...

Składniki:


ciasto jogurtowe duża blacha 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, jogurt naturalny 150 gram, margaryna 175 gram, żurawina suszona 100 gram, skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka, cukier puder - ile potrzeba


margaryna stopiona i wystudzona i wlać do pojemnika, wsypać ciasto z torebki, wbić jajka, dodać jogurt

ciasto mikserem utrzeć z 4 minuty, dodać żurawinę miękką (jeśli jest twarda to zalać wrzątkiem na 10 minut, odsączyć na sitku) i mikserem wymieszać

skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody,dodać skórkę pomarańczową do ciasta i mikserem połączyć składniki

blacha 30x25 cm z papierem do pieczenia, do blachy przełożyć ciasto, wierzch wyrównać

ciasto wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170ºC, grzanie góra/dół, około 40−45 minut do suchego patyczka, po ostudzeniu posypać pudrem cukrem - ciasto z torebki jogurtowe czasami wykorzystuję na szybko do upieczenia, lubię je modyfikować dodatkami i jest smaczne.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!