drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, sól 1 szczypta, masło stopione 5 dag, aromat rumowy 2 krople, masa kajmakowa 1/2 puszki, śliwki 10 sztuk
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia
wsypać przesianą mąkę z solą, dodać jajka, resztę cukru, mleka, aromat rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać stopione masło i wyrabiać z 10 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić, podzielić na dwie części, na
desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i
ciasno zawinąć w roladę
drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę
ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia w formach - ciasto drożdżowe wyszło bardzo delikatne, miękkie, puszyste, przypomina konsystencją chałkę i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz