flaki wołowe krojone 1 kg.
wywar z rosołu 1,5 litra,
marchew starta 2 sztuki średnie,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki,
przyprawa do flaków 1 opakowanie,
majeranek 2 łyżki,
zasmażka: 3 łyżki mąki pszennej, 100 gram masła
do zasmażki mąkę podsmażam na suchej patelni, dużo tłuszczu nie wchłonie, flaki bardzo lubią dużej ilości marchewki startej, garnek emaliowany Silesia Rybnik "zobacz TUTAJ" jest doskonały do tego typu potraw
użyłam flaki wołowe krojone obgotowane - do garnka szybkowara wlać wywar, wsypać flaki, startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu z 30 minut
na suchą patelnię wsypać mąkę, mieszać z 2 minuty na średnim ogniu, dodać masło i wymieszać do złotego koloru zasmażki
wsypać do wywaru przyprawę do flaków, wsypać dodatkowo majeranek, zasmażkę, wymieszać i jeszcze gotować na mniejszym ogniu z 3 minuty co jakiś czas zamieszać - flaki różnego gatunku są w naszym domu bardzo lubiane, smakują nam bardzo zwłaszcza w chłodne dni i na tzw. "kaca" po imprezie...........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Danusiu, czy naprawdę flaki dobrze się ugotują za pół godziny?
Pewnie to zależy od ich jakości.
Pozdrawiam.
Elizka
Te flaki kupiłam w opakowaniu obgotowane, 30 minut w szybkowarze i są gotowe, pozdrawiam😙
Prześlij komentarz