tłuszcz po pieczeniu kurczaka ok 1 szklanki lub 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
cebula 2 sztuki,
por zielona część 1 sztuka,
marchew 3 sztuki średnie,
papryka słodka 10 sztuk średnia,
czosnek 1 główka,
sok pomidorowy 1/2 litra,
woda 2 szklanki,
opcjonalnie przyprawy z opisu lub do smaku,
makaron spaghetti 1 opakowanie,
ser żółty gouda 30 dag
na tłuszczu po pieczeniu kurczaka (zawsze powstały wywar z pieczenia drobiu, mięsa zamrażam i wykorzystuję do tego typu dań,bigosu,sosów) lub na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z porem, dodać pokrojone marchewki, wymieszać i dusić z 10 minut co jakiś czas mieszając
wsypać pokrojoną w paski z pestkami paprykę i podsmażać z 10 minut, wsypać pokrojone w talarki cienkie ząbki czosnku, następnie wlać sok pomidorowy (mój domowy), wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut na mniejszym ogniu
jeśli użyło się olej to dodać przyprawy: kucharek, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ja mam tłuszcz już z przyprawami, więc tylko do smaku doprawiam
ugotować makaron spaghetti wg opisu na opakowaniu, do pojemnika rozdrabniacza włożyć kawałki sera i rozdrobnić, posypać serem przed podaniem makaronu z gulaszem - gulasz paprykowy bez mięsa, jest bardzo smaczny, sycący, aromatyczny, najlepiej smakuje z makaronem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz