Składniki:
papryka kolorowa 8 sztuk,
ryż ugotowany 2 szklanki,
mielone z drobiu 50 dag,
koperek 1 pęczek,
jajka 1 sztuka,
przyprawa do mielonego 2 łyżki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
cebula podsmażona 1 sztuka,
woda 1 szklanka
z papryki odciąć czubek, usunąć gniazdo nasienne, opłukać pod zimną wodą
ryż ugotować do miękkości, odcedzić na durszlaku
mięso mielone dokładnie wymieszać na kleistą masę z posiekanym koperkiem, wystudzonym ryżem, przyprawą do mięsa mielonego, podsmażoną cebulką na oleju, jajkiem,papryką ostrą
farszem napełniać papryki, układać w szybkowarze na rozłożonym sitku (zalecam takie sitko do gołąbków, papryki - nie przypali się na dnie), wlać szklankę wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut
papryka jest bardzo aromatyczna, soczysta, smakuje na ciepło i na zimno - papryka faszerowana w naszym domu jest bardzo lubianą potrawą i na ciepło i na zimno, farsz może być z ryżem, kaszami, makaronem z mięsem lub warzywami..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz