papryka żółta 7 sztuk,
olej rzepakowy 3 łyżki,
mielone drobiowe 40 dag,
ryż ugotowany 2 woreczki,
jajka 1 sztuka "XL",
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra 3/4 łyżeczki,
koperek 1/2 pęczka
papryki żółte przekroić wzdłuż na połowę (papryki były nie za duże i w całości do nadziewania nie pasowały), usunąć pestki, opłukać
mielone drobiowe mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem, koperkiem, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą na kleistą masę
na każdą połówkę papryki nałożyć sporą porcję farszu, dobrze przycisnąć farsz i układać w brytfance wysmarowanej olejem rzepakowym lub w innej formie
piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem z 35 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu piec z 10 minut w 170C - pieczona papryka nadziewana mięsem mielonym drobiowym i ryżem jest bardzo smacznym, sycącym daniem i na obiad i na kolację, smakuje również na zimno, papryka żółta jest bardziej delikatna, słodsza.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz