łopatka bez kości 70 dag,
jajka 1 sztuka "L",
bułka namoczona w wodzie,
bułka tarta 3/4 szklanki,
woda 1/2 szklanki,
przyprawa do mielonego mięsa bolognese 1 opakowanie,
cebula 1 sztuka,
koperek 1 pęczek,
sok pomidorowy 1 litr
łopatkę bez kości zmielić w maszynce do mięsa, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego bolognese, bułkę odciśniętą z wody, tartą bułkę, jajko, wodę, posiekany koperek i wszystko dobrze wyrobić na kleistą masę
rękaw ułożyć w blaszce do pieczenia, formować klopsy okrągłe i wkładać je od razu do rękawa
do klopsów wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C, grzanie góra/dół i piec z 45 minut
rękaw rozciąć, wyjąć klopsy i powstały wywar przelać do miski i jest sos do klopsików, podać z ryżem, makaronem, kaszą ziemniakami - pyszne, delikatne klopsiki w pomidorach, pieczone w rękawie w piekarniku, są bez tłuszczu zbędnego więc są też mało kaloryczne.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz