Składniki:
fasola czerwona ziarna 1/2 kg,
woda 1,5 ltra do gotowania,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
cebula 3 sztuki,
tłuszcz z gęsi 2 łyżki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
majeranek 3 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka
ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę do szybkowara, wlać 1,5 ltra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, zostawić do wystudzenia w szybkowarze, powinno być trochę wywaru, jeśli jest za dużo to odlać
cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać
przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki - smalec - smarowidło jest idealnym zamiennikiem masła a zwłaszcza różnych margaryn, posmarowane pieczywo smakuje bardzo dobrze..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz