polewa: czekolada truskawkowa 100 gram, dżem niskosłodzony 3 łyżki
do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki
do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki
forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, babkę wyjąć z formy wystudzoną
czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę
ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz