Składniki:
1 etap: drożdże 100 gram,
cukier 1 szklanka,
jajka 6 sztuk,
mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki
2 etap: mąka pszenna 1 kg,
sól - szczypta,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
jabłka 6 sztuk
kruszonka: masło miękkie 150 gram,
cukier 100 gram,
mąka pszenna 200 gram,
olej rzepakowy smakowy kokos 4 łyżki,
orzechy włoskie 100 gram
1 etap: do dużej miski wg podanej kolejności wkruszyć świeże drożdże, rozsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc, u mnie było z 10 godzin - NIE MIESZAĆ składników
2 etap: wsypać na "pracujące" drożdże przesianą mąkę pszenną, dodać sól, olejek waniliowy i drewnianą łyżką wszystkie składniki mieszać do połączenia, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję
blacha 40x30 cm z papierem do pieczenia, do blachy wyłożyć ciasto, powkładać plastry jabłek bez skórki, odstawić na 30 minut
do pojemnika wsypać składniki na kruszonkę w tym orzechy drobniej pokruszone, olek smakowy kokos i zrobić mikserem spiralami kruszonkę
kruszonkę rozsypać na jabłkach
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60-70 minut, pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby wierzch za mocno się nie przypiekł - drożdżówka nocna bez wyrabiania jest mało pracochłonna do wykonania, najważniejsze to nie mieszać składników po wsypaniu do miski...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz