Składniki:
kura wiejska połowa około 1,70 kg,
włoszczyzna 1 pęczek,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kostki rosołowe 2 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
woda 3 litry,
pieprz mielony - do smaku,
makaron - jaki się lubi,
natka pietruszki - ile potrzeba
użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłąm zbędne włosy,piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" (mam szybkowar 9 litrów), dodać obrany i opłukany pęczek włoszczyzny, cebulę w łupince opłukaną
dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze
po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany w szybkowarze jest bardzo klarowny, aromatyczny, esencjonalny, nie trzeba długo gotować tak jak w tradycyjnym garnku.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz