Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka stopionego masła,
1 żółtko,
2/3 szklanki gorącej wody,
szczypta soli
na farsz grzybowy:
350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków,
1 średnia cebula,
sól, pieprz - ile potrzeba,
1-2 łyżki bułki tartej,
barszcz czerwony - ile potrzeba
na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia w robocie, porcjami dolewać gorącą wodę, ciasto powinno być miękkie i podobne do pierogowego, ciasto włożyć do woreczka i do lodówki schować na 30 minut
na farsz grzybowy gotowane suszone prawdziwki drobno posiekać, cebulę posiekaną drobno na oleju rzepakowym zeszklić na złoto, dodać posiekane prawdziwki i smażyć z 8 minut mieszając co jakiś czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami
Z lodówki ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować na dość cienki placek na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowany placek pociąć na paski 4 cm i te paski pociąć na 4 cm kwadraty, na kwadrat nałożyć odpowiednią ilość farszu, każdy kwadrat z nadzieniem złożyć po przekątnej na pół w trójkąt, zlepić dobrze brzegi ciasta brzegi i zlepić rożki razem, uszka układam na desce lub tacy na ściereczce, porcjami wkładać uszka na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz i podać z czerwonym barszczykiem - uszka są pyszne, pracochłonne, nie zawsze mi wychodzą idealnego kształtu, ale i tak nam smakują do barszczyku czerwonego w każdą Wigilię..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz