Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
aromat rumowy 1/2 łyżeczki,
twaró smietankowy półtłusty 1,20 kg,
mąka ziemniaczana 5 łyżek,
bita śmietana w proszku 1 opakowanie,
mleko 3,2% 3/4 szklanki,
cukierki michałki - ile potrzeba,
cukier puder- ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat rumowy mikserem na najwyższych obrotach ubijać z 4 minuty do białości
do ubitej masy włożyć twaróg, wsypać makę ziemniaczaną, bitą śmietanę, wlać mleko i połączyć składniki, nie za długo ubijać, jeśli twaróg jest mocno grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa
dwie formy 30x15 i 20x11 wyłożone papierem do pieczenia (mniejsza forma zabrana będzie do pracy męża), masę serową wylać do prawie pełnych foremek, powkładać cukierki michałki
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, serniki dobrze wystudzić w formach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo lekki, wilgotny, można zjeść kawałek nawet po operacji żołądka (tak jak u mnie) i nic się nie dzieje...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz