Składniki:
dorsz świeży 1,5 kg,
bułka paryska 5 kromek,
jajka 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz mielony - do smaku,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
bułka tarta - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
surówka - w opisie
ze świeżych dorszy usunąć wnętrzności, grzbiet ości, dobrze opłukać mięso i zmielić w maszynce do mięsa, na koniec zmielić kromki bułki paryskiej
do masy zmielonej wbić jajko, dodać kucharka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony, natkę pietruszki i wszystko dobrze wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać z wyczuciem bułki tartej i wyrobić
formować kotlety mielone, smażyć na bardzo gorącym oleju rzepakowym na rumiano, podać z surówką z kiszonej kapusty
SURÓWKA: kapustę kiszoną 50 dag drobniej pokroić, wymieszać z 1 pokrojoną cebulą, 2 łyżkami cukru, natką pietruszki, pieprzem mielonym do smaku i olejem rzepakowym - pyszne rybne kotlety ze świeżego dorsza, smakują usmażone prosto z patelni ale też i na zimno do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz