drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy Wielkopolski słonecznikowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie
dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody, na średnim ogniu gotować mieszając dynię do odparowania wody, wystudzić
do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać z łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, po 30 minutach do zaczynu wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól, dynię, jajka, wlać olej z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut - #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem
forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek
KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzeć kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz