Składniki:
jajka "L" 6 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
aromat pomarańczowy 4 krople,
twaróg śmietankowy tłusty 1 kg,
budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie,
tarta bułka 2 czubate łyżki,
olej słonecznikowy 5 łyżek,
jogurt grecki 380 ml,
sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek,
herbatniki petit beuree 200 gram
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę
do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki
do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki
do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno
sernik jest w dwóch foremkach 20 i 18 cm lub do jednej dużej 26-28 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, na bocznych ściankach postawić herbatniki, na dnie dodać
połamane z dwie warstwy, do pełna nałożyć sernik
jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą noc - sernik sezamkowy jest cudownie aksamitny, delikatny, nie za słodki, twaróg śmietankowy z greckim jogurtem smacznie pasuje w tym wypieku........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz