Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko ciepłe 1,5 szklanki,
mąka tortowa 70 dag,
sól - szczypta,
jajka 5 sztuk "M",
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 100 gram,
cynamon 2 łyżki,
jabłka 4 sztuki,
śliwki 12 sztuk,
aronia 2 szklanki
drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1 szklankę mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać i przykryte odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, wsypać resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnią stopioną margarynę z pozostałym mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, nakryć misę talerzem i do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu
forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blaszki, posypać wierzch cynamonem
na cieście poukładać ćwiartki jabłek ze skórką, śliwki bez pestek, rozsypać dojrzałą aronię
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w blaszce wystudzić - smaczna, lekka, puszysta drożdżówka mocno owocowa............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz