Składniki:
4 porcje schabu bez kości o 3 cm grubości każdy,
jajka 2 sztuki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
maślanka 1/2 szklanki,
olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba,
mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba,
prawdziwki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
papryczka pepperoni 1 mała,
śmietana gęsta 2 łyżki,
frytki domowe - w opisie,
mizeria - w opisie
Grube kotlety schabowe w worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzepanych widelcem jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin
Grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej ilości wody z 20 minut, wystudzić i wylać na sitko
Na oleju Wielkopolskim rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule, dodać z sitka prawdziwki, wsypać kucharka, dodać pokrojoną drobno pepperoni bez pestek i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić
Kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami
w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się na blat
1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku z termoobiegiem
3 ogórki gruntowe obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z natką pietruszki i do smaku z cukrem, solą, octem, pieprzem - kotlety są bardzo soczyste, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz