Składniki:
kapusta włoska 1 większa,
ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie,
cebula podsmażona 2 duże,
czosnek 1 główka,
jajka 1 sztuka "L",
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
mięso mielone wołowo-wieprzowe 70 dag,
woda 1 szklanka,
pomidory 6 większe
ugotowany ryż w nie osolonej wodzie odcedzić na durszlaku i wystudzić, wsypać do miski dużej, dodać przyprawę do makaronu - dodałam tak pierwszy raz i smakowo udany pomysł
cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na smalcu na złocisto i dodać do ryżu wszystko, wycisnąć z praski ząbki czosnku, dodać paprykę, kucharka, mielone mięso i wszystko dobrze wyrobić
z kapusty wyciąć głąb, obgotować liście we wrzątku, z wystudzonych liści wyciąć gruby nerw i nakładać porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem z 60 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu na 160 C z 15 minut
pyszne gołąbki na obiad , smakują również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz