Składniki:
żołądki drobiowe 1 kg,
woda 2,5 litra,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone,
kostka rosołowa 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
przyprawa do flaków 1 opakowanie,
zasmażka: - w opisie,
majeranek 2 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba
żołądki gotowane w szybkowarze są bardzo miękkie i dość krótko gotowane, pamiętać trzeba o pierwszym zagotowaniu i wylaniu wody i wypłukaniu żołądków = oczyszczone żołądki raz zagotować, wodę wylać, żołądki opłukać i wsypać do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, żołądki pokroić na paseczki
wywar z szybkowara przelać do garnka, dodać porcję mrożonej włoszczyzny, zagotować dodać kostkę rosołową, kucharka, przyprawę do flaków, wsypać pokrojone żołądki i gotować z 20 minut
zasmażka: 1/2 kostki masła klarowanego rozgrzać na patelni, dodać 1 pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złocisto, dodać z 3-4 łyżki mąki pszennej i podsmażyć na złocisto zasmażkę
zasmażkę dodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie
flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz