Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 2 opakowania,
margaryna 200 gram,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
rabarbar 70 dag,
porzeczki czerwone 250 gram,
cukier puder - ile potrzeba
obrane, opłukane porzeczki kilka godzin przed pieczeniem zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać = mikserem utrzeć do białości miękką margarynę, cukier, jajka, cukry wanilinowe, masa będzie "zważona" ale ma taka być
wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto
forma silikonowa tortownica 28 cm, ciasto rozsmarować w formie łyżką
na cieście rozsypać kawałeczki rabarbaru i porzeczki czerwone z cukrem
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto wystudzić dobrze w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest aromatyczne, kwaskowato-słodkie i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz