Składniki:
mleko 1/2 litra/do moczenia,
matiasy 5 sztuk,
cukier 1 łyżeczka,
ogórek kiszony 2 sztuki,
cebula 1 sztuka,
musztarda delikatesowa 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 4-6 łyżek,
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M",
pomidory 2 sztuki,
ogórek zielony 1 sztuka,
bułka pszenna 5 sztuk,
masło - ile potrzeba,
koperek - ile potrzeba
filety śledziowe wymoczyć w wodzie zimnej z 30 minut, wodę wylać i wlać zimne mleko i moczyć z 45 minut, wylać na sitko i dobrze odsączyć z mleka
posiekać drobno matiasy wymoczone do miski, dodać drobno pokrojone ogórki kiszone bez skórki i cebulę drobno pokrojoną w kostkę
dodać musztardę, pieprz świeżo mielony, cukier i wszystko wymieszać, oleju dodać tyle, aby tatar nie był za luźny, schować do lodówki na 3 godziny, aby smaki się przegryzły
jajka ugotowałam w pojemniku silikonowym w mikrofali, do pojemnika wbiłam po 3 jajka "M" (jeśli są "L","XL" to po jednym jajku w pojemniku), wlałam wodę zimną i w mikrofali na 750 Wat 1,5 minuty gotować, wodę wylać przez sitko na pojemniku, lub ugotować jajka tradycyjnie w skorupkach w garnku
bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać
kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację smakują wybornie...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz