Składniki:
schab bez kości 4 sztuki duże,
musztarda sarepska 4 łyżeczki,
cebula 2 sztuki,
ogórki kiszone 2 sztuki,
boczek wędzony 4 plastry,
smalec 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
mąka pszenna 6 łyżek,
śmietana gęsta 1 łyżka,
woda 1 litr
kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem
ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką
do zrazów wlać wodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 30 minut
szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć zrazy na talerz, do wywaru wsypać resztę mąki, dodać śmietanę i pozostały pieprz mielony, wszystko blenderem zmiksować i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia
schabowe zrazy są kruche, soczyste, najlepiej smakują z kaszą lub ziemniakami i surówką jaką się lubi............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz