Składniki:
mąka tortowa 4 szklanki,
cukier 2 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
budyń 1 opakowanie/duża porcja,
jajka 2 sztuki "M",
woda gazowana 1-2 szklanki,
olej rzepakowy 4 łyżki,
serek homogenizowany 400 ml/waniliowy,
dżem 300 ml/czekośliwka,
syrop malinowy - ile potrzeba
do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, budyń duża porcja
wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, wlać wody gazowanej tyle, aby ciasto było lejące
z blendera ciasto naleśnikowe przelać do pojemnika i odstawić na 45 minut
patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana cienko olejem, później już nie trzeba dodawać oleju, na bardzo rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i smażyć złociste, cienkie naleśniki, usmażone odkładać na talerz
połowę naleśników posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym, drugą połowę posmarować dżemem-użyłam swoje przetwory czekośliwkę, naleśniki składać na koperty
przed podaniem naleśniki polać sosem malinowym - naleśniki są pyszne i smakują do kawy zbożowej z mlekiem lub z czym się lubi............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz