Składniki:
kapusta 2 główki/większe,
woda 1 litr,
łopatka bez kości 1 kg,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 1 sztuka,
papryka czerwona 1 sztuki/większe,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
kucharek 1 łyżka
łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki w proszku, 1 kostkę rosołową, wszystko podsmażać z 15 minut
pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści
do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować z 30-40 minut na średnim ogniu
kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą, można podać do pieczywa czy do ziemniaków...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz