Składniki
boczek surowy 25 dag,
cebula 1 sztuka,
woda 1 litr,
cukier 3 łyżki,
kapusta kiszona 1 kg,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz ziołowy 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
jabłka 2 sztuki,
mąka pszenna 1 łyżka
kapustę kiszoną zalać wodą, wsypać cukier, liście laurowe, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty, po ugotowaniu odlać nadmiar wody z kapusty, zostawić wody trochę na dnie
boczek świeży pokroić w kostkę, usmażyć razem z cebulą pokrojoną, wszystko dodać do kapusty, wsypać pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, dodać starte jabłka ze skórką na tarce większe oczka
wszystko wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas zamieszać, na koniec wsypać pieprz mielony, przyprawę w płynie, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty
kapusta smakuje wybornie do dań mięsnych na obiad, do klusek różnych, makaronu, pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz