Składniki:
pierniczki glazurowane 200 gram,
daktyle 200 gram,
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
masło 100 gram,
twaróg 1 kg/wiaderko,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = daktyle bez pestek przelać wrzątkiem i w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie
w misie robota ubić do białości żółtka, cukier, miękkie masło
dodać zmiksowane daktyle i połączyć składniki w robocie
dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną i na większych obrotach krótko połączyć składniki
dodać ubite białka na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć pierniczki, wylać masę serową do formy, parę razy stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest delikatnie kremowy, wilgotny, aromatyczny i szybko znika z talerza.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz