Składniki:
NADZIENIE:
twaróg półtłusty 50 dag,
żółtka 2 sztuki,
mleko 3,2% 1/2 szklanki,
aromat migdałowy 1 łyżeczka,
cukier puder 2 łyżki,
skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram
CIASTO DROŻDŻOWE:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1/2 szklanki,
sól - szczypta,
mąka tortowa 4 szklanki,
mleko 3,2% 200 ml,
margaryna 100 gram,
lukier biały - w opisie
pomysł na przepis dostałam od koleżanki Ewy Nawrockiej ze Świnoujścia, pozdrawiam Ewę i jej kochane kotki.... = twaróg półtłusty, mleko, aromat, cukier, żółtka, skórka kandyzowana pomarańczowa w misce wszystko łyżką dobrze rozetrzeć
do misy robota wsypać pokruszone drożdże, cukier, mąkę przesianą, sól, wbić jajka, wlać stopioną margarynę wymieszaną z zimnym mlekiem i hakiem robota wyrabiac z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
na podsypanym mąką blacie ciasto rozciągnąć na długi szeroki pasek
nałożyć na ciasto całe nadzienie, brzegi ciasta zwilżyć lekko wodą i nałożyć na siebie
kroić na 2-3 cm plastry, układać ciasno na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
piekarniki nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut
3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną na tyle jej dać, aby był nie za gęsty lukier, polać letnie ciasto, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto lekko się odrywa, smakuje wybornie, lepiej od kupionych drożdżówek..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz