Składniki:
udka kurczaka całe 4 sztuki duże,
przyprawa do kurczaka - pikantna 1 opakowanie,
czosnek 2 główki,
woda 1 szklanka
udka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce
przyprawą do kurczaka Prymat obsypać obficie udka z każdej strony, nakryć folią i schować do lodówki na całą noc
odpowiedniej wielkości foremka wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka
następnie na termoobiegu w 160 C piec 10 minut, odparuje nadmiar wody i skórka się przyrumieni mocniej
można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz