Składniki:
makaron 1 opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cukier 1 łyżeczka,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
kostka rosołowa 1 sztuka,
szpinak świeży 1 pęczek,
serek mascarpone 250 gram,
papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba,
jajka 10 sztuk
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem
do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski ząbki czosnku i z 1 minutę podsmażać aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki
umyty szpinak, odciśnięty z wody nożyczkami kuchennymi pokroić wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut
do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować
makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam z 2 minuty dłużej, odsączyć na durszlaku i dodać wszystko do szpinaku, delikatnie wymieszać
usmażyć na oleju jajka sadzone po dwa na osobę, posypać solą, podać jajka na makaronie, przybrać listkami szpinaku, koperku i np. pomidorem,posypać świeżo zmielonym pieprzem - danie jest bardzo smaczne, makaron ze szpinakiem rozpływa się w ustach.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz