Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
margaryna 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram,
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka,
lukier biały - w opisie
jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki
wlać armat pomarańczowy i pomału porcjami wystudzoną stopioną margarynę w trakcie ucierania ciasta
dodać skórkę kandyzowaną pomarańczową i zmiksować z ciastem
z 3/4 ciasta przełożyć do silikonowej formy z kominkiem lub innej formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką, do reszty ciasta wsypać kakao i zmiksować z ciastem
ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto w formie paska
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz