Składniki:
mąka tortowa 4 szklanki,
drożdże świeże 5 dag,
woda ciepła 1 szklanka,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3 łyżki
DODATKI:
sos pomidorowy 150 ml,
przyprawa do pizzy - ile potrzeba,
pieczarki 1/2 kg,
cebula 2 sztuki,
papryka zielona 1 większa,
pomidory 4 sztuki,
ser mozzarella 200 gram,
szynka konserwowa 12 plasterków,
ser żółty 20 dag,
keczup - ile potrzeba
wszystkie składniki na ciasto wsypać do misy robota,drożdże wkruszyć, wlać letnią wodę i olej
hakiem robota wyrabiać z 8 minut na gładkie ciasto
ciasto obsypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę
ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć na blachach z papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy
pieczarki podsmażyć na łyżce oleju z łyżeczką kucharka, wystudzone rozłożyć na cieście, dodać plastry szynki konserwowej
rozłożyć pokrojone cebule, paprykę, pomidory, mozzarellę, plastry sera, piekarnik nagrzany na 200 C, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu na 160 C z 10 minut, podawać z keczupem - smaczna, sycącą pizza z chrupiącym ciastem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz