Składniki:
kurczak 1,5 kg,
olej rzepakowy 6 łyżek,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
Dip Party Meksykański 2 opakowania,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
czosnek 2 główki,
cebula 2 sztuki,
cukinia 1 średnia,
ziemniaki młode 1 kg
kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć grzbiet, z szyją, skrzydełka (można użyć do wywaru zupy), nadmiar tłustej skóry, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, do brytfanki wkładać porcje kurczaka natarte olejem, posypać party dip meksykański, odstawić do lodówki na 2 godziny
główki czosnku obrać, ząbki pokroić na mniejsze kawałki razem z cebulą wsypać do mięsa, dodać przyprawę w płynie, paprykę ostrą
dodać pokrojone w plastry cukinię ze skórką, wyszorowane młode ziemniaki ze skórką, nakryć pokrywką, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem 50 minut, następnie porcje mięsa obrócić i bez przykrycia na termoobiegu w 160 C z 10 minut
pyszne jednogarnkowe danie na sycący obiad...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz