Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
fasola biała z puszki 800 gram/2 puszki,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 3 łyżki,
olejek migdałowy 2 krople,
otręby 6 łyżek/orkiszowe,
ostropest 1 łyżka,
mleko 3,2% 100 ml,
śmietana 12% 100 ml,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
mąka tortowa 4 łyżki,
skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram,
śmietana 30 % 250 ml,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie,
orzeszki ziemne - ile potrzeba
nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną(jogurt naturalny 200 ml), składniki do ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można dać płatki owsiane błysk.i np czystek,siemie mielone lub same płatki + 1 łyżka zamiast = białe fasole z puszek wylać na durszlak, dobrze opłukać pod zimną wodą, odsączyć, wsypać do pojemnika z jajkami i pałką blendera wszystko dobrze zblendować
wsypać kakao, otręby orkiszowe lub inne, ostropest, cukier, olejek, kakao, mąkę, proszek z sodą, mleko ze śmietaną lub jogurt naturalny 200 ml i łyżką krótko wymieszać
dodać kandyzowaną skórkę i łyżką wymieszać z ciastem
wysoka forma keksówka 20x15 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, pare razy stuknąć formą o blat stołu aby odpowietrzyć ciasto
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, jeśli użyjemy większej tortownicy to pieczemy krócej ok 45 minut bo będzie ciasto niższe, ciasto wyjąć z formy wystudzone
zimną śmietanę 30% razem z galaretką cytrynową ubić mikserem na sztywno, ciasto przekroić na 2 części, połowę śmietany rozsmarować na cieście
nakryć ciastem, resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki - ciasto jest po prostu PYSZNE, trzeba je zrobić i zjeść..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz