Składniki:
kapusta włoska 1 główka/większa,
mięso mielone drobiowe 60 dag,
jajka 2 sztuki,
ryż ugotowany 2 woreczki,
cebula podsmażona 2 sztuki,
przyprawa do drobiu 1 opakowanie,
kucharek 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
sok pomidorowy 1 litr,
woda 1 szklanka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
ryż w woreczkach ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie, dobrze odcedzić z wody
mielone z drobiu z indyka wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulką, ryżem, przyprawą do drobiu, wszystko dobrze wyrobić
z kapusty włoskiej wyciąć głąb, obgotować liście, z liści ściąć grubszy nerw, na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki
brytfannę posmarować olejem rzepakowym, układać ciasno gołąbki, wlać sok pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawą w płynie
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu na 180 C z 10 minut
gołąbki są pyszne i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz