Składniki:
ZACZYN:
drożdże świeże 10 dag,
mleko ciepłe 1/2 szklanki,
cukier 2 łyżki,
mąka tortowa 2 łyżki
NADZIENIE KISIELOWE:
dżem 300 ml,
konfitura niskosłodzona 200 ml,
jabłka 3 sztuki,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie duże
CIASTO:
mąka tortowa 6 szklanek,
żółtka 8 sztuk "L",
jajka 1 sztuka "L",
cukier 3/4 szklanki,
mleko ciepłe 1 szklanka,
margaryna 15 dag,
sól - szczypta,
aromat rumowy 2 krople,
cukier puder - ile potrzeba
drożdże świeże rozkruszyć w misie robota, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu, zaczyn wyjątkowo mocno urósł, prawie do 3/4 pojemności misy, użyłam drożdże babuni
do zaczynu wsypać przesianą mąkę tortową
dodać żółtka, jajko, cukier, sól, aromat i hakami robota wyrabiać ciasto
margarynę stopić w garnuszku, do stopionej wlać zimne mleko i dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, ciasto wyrabiać z 10 minut
ciasto posypać po wierzchu trochę mąką, misę nakryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło szybko i mocno
dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru
obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać
ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc, kisiel dobrze się
zetnie" i będzie się dobrze ciasto kroiło na porcje, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, puszyste, aromatyczne, z nadzieniem kisielowym smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz