Składniki:
soczewica zielona 50 dag,
kasza gryczana 100 gram/woreczek,
kucharek 1 łyżka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka "L",
cebula podsmażona 3 sztuki,
bułka tarta 3/4 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
sos grzybowy 1 opakowanie
wodę zagotować w dużym garnku, wsypać soczewicę i włożyć woreczek z kaszą gryczaną, kaszę po 20 minutach wyjąć z garnka, soczewicę jeszcze gotować z 20 minut, wylać na sito o drobnych oczkach aby woda dobrze odciekła, do miski dać kaszę z woreczka, soczewicę, podsmażoną na oleju cebulę, kucharka, pieprz ziołowy i czarny, wbić jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką
olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubości i smażyć na rumiano z każdej strony
sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając doprowadzić do zagotowania, kotlety podawać z sosem i marchewką z rosołu lub inną surówką i barszczykiem czerwonym - te kotlety są smaczne, mają dużo białka, smakują na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz