Składniki:
szpinak mrożony 1 opakowanie/drobny,
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
wiśnie mrożone 1/2 opakowania,
woda 1 szklanka,
kisiel wiśniowy 1/2 opakowania,
cukier 2 łyżki,
śmietana 30 % 330 ml,
śmietan fix 1 opakowanie,
cukier puder 2 łyżki,
czekolada grzybki 20 dag
szpinak drobny mrożony odmrozić na drobnym sitku, odsączony z wody wsypać do pojemnika, dodać jajka, cukier, olej i mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach
dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka
z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty
mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować, w reszcie wody wymieszać kisiel i wlać do wiśni, zagęścić mieszając, wystudzić w chłodnym miejscu
zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, jeden blat posmarować połową ubitej śmietany, wyłożyć 3/4 wiśni kisielowowych i nakryć drugim blatem lekko przycisnąć
na cieście rozsmarować resztę ubitej śmietany, wyłożyć resztę wiśni
ciasto posypać pokruszonym ciastem, powkładać czekoladki grzybki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest wilgotne, smaczne, wiśnie z bitą śmietaną doskonale smakują ze szpinakiem no i grzybki czekoladki dodają uroku i smaku.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz