Składniki:
udka kurczaka całe 4 duże,
kucharek 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie,
zioła prowansalskie 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka,
czosnek 6 główek
udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki, włożyć do naczynia żaroodpornego
wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć dobrze udka z każdej strony, włożyć umyte główki czosnku całe, schować do lodówki na kilka godzin
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso
udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić
wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste i mocno czosnkowe.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz