Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
sól 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka "XL",
olej rzepakowy 2 łyżki,
sól 1 łyżka,
cebula 4 sztuki,
smalec 6 łyżek/domowy,
kucharek 1/2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie na drugi dzień zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku
zmielone ziemniaki w misce przyklepać, przekroić na cztery części, jedną wyjąć i w to miejsce do pełna wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać sól, jajko i wszystko wyrobić na ciasto, jeśli trzeba to podsypywać mąką aż ciasto nie będzie kleiste
na stolnicy podsypanej mąką z porcji ciasta wałkować rulony, przyklepać je dłonią lekko i odkrawać kopytka, wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2-3 minuty, cedzakiem wyjmować i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać
na smalcu z przyprawami podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kucharka i pieprz, podawać kopytka polane cebulką - syte, smaczne, delikatne kopytka...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz