Składniki:
jabłka 1 kg,
kisiel żurawinowy 2 opakowania,
cukier brązowy 3/4 szklanki,
dżem 250 ml,
masło lub margaryna 15 dag,
cukier brązowy 1 szklanka,
cynamon 2 łyżeczki,
mąka krupczatka 2 szklanki,
mąka tortowa 1/2 szklanki
jabłka umyte pokroić ze skórką na kawałeczki do miski, wsypać cukier i kisiele, wymieszać, niska forma silikonowa z kominkiem, na dnie rozłożyć jabłka, przycisnąć do dna
dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony rozsmarować na wierzchu jabłek
miękką margarynę, cynamon, cukier mikserem utrzeć na jednolitą masę
wsypać obie mąki i mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, dodatkowo wlałam 2 łyżki oleju rzepakowego gdyż kruszonka była za sucha, ale jak jest dobra z samą margaryną to oleju nie trzeba dodawać
kruszonkę rozłożyć na jabłkach z dżemem, przycisnąć do owoców, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45-50 minut, do wystygnięcia zostawić w formie najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć z ciasta - mocno owocowy smaczny deser..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz