Składniki:
FARSZ:
ziemniaki ugotowane 3/4 kg,
twaróg 25 dag,
olej rzepakowy 4 łyżki,
cebula 1 duża,
pieczarki 35 dag,
majeranek 2 łyżki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
PIEROGI:
mąka pszenna typ 500 70 dag,
olej rzepakowy 5 łyżek,
sól 1 łyżeczka,
woda gorąca 3/4 litra
DODATKI:
smalec - domowy/ w opisie,
woda 4 litry/do gotowania,
olej rzepakowy 1 łyżka,
sól 2 łyżeczki
na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa z twarogiem i pieczarkami, dodać kucharka, pieprz, majeranek i wszystko dobrze wymieszać
do misy robota wsypać mąkę z solą, wlać olej i w trakcie mieszania hakiem wlewać gorącą mocno wodę około 3/4 litra, zależy ile mąka wody wchłonie, wyrabiać z kilka minut na jednolite gładkie zwarte ciasto, kulę zawinąć w worek foliowy na 15 minut, kule podzielić na 3 porcje, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek i szklanką wykrawać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi
pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukać pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem lub z czym się lubi - pyszne, delikatne ciasto pierogowe z aromatycznym farszem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz